Klippinge och Red Frances

Ypperlig även i Mörrumsån, när vattnet sjunker och tempen stiger.

En kväll någon gång under 80-talet ropade min mor plötsligt efter mig för att hon sett något på TV som hon trodde skulle intressera mig. Jag sprang genast till köket där vi hade TV:n och fick se Pelle Klippinge gå utmed Emån och speya efter havsöring. Det var fantastiskt att se honom skicka den lätta flugan långt ut i ån med ett kast jag inte förstod nånting om. Det var vårvinter utmed ån och iskanterna sträckte sig fortfarande en halvmeter ut i vattnet. Efter en stund högg det mirakulöst nog en otroligt kämpaglad fisk i det mörka vattnet och jag minns tydligt Pelles signifikanta lugn inför hela förloppet och hur han sansat pratade upp den så småningom slutkörda laxbesan över iskanten inför kameran!! Det lilla TV-inslaget gjorde stort intryck på mig och jag visste intuitivt att fisket jag fått en skymt av måste vara så långt man kan gå inom någon typ av svenskt fiske.

 

Det skulle dröja fram till 2005 innan jag träffade Pelle i verkliga livet. Det blev ett möte vid Emån en septemberdag som för mig kanske var lika avgörande som TV-inslaget. Den dagen avslutades med att jag fick hans då nyutgivna bok "Laxehugg"  dedicerad.  Idag läser jag hans "Laxfiske & favoritflugor" som kom ut i fjol. En sprakande, mycket personlig komposition av flug- fiske- och vattentips med bilder från laxfisken världen över.

 

Jag undrade om Pelle hade någt flugtips han ville dela med sig av här på bloggen och av alla kreationer blev det Red Frances. Så här skriver han:

 

"Red Frances
Proffsbindaren Steinar Christensen från Oslo sprider de rensade tupphackelstammarna runt tuben och de ska spreta rejält på en riktig Frances. Görs lättast genom att dra naglarna emot när de är inbundna. Hacklet kan antingen bindas in som kroppshackel men även som fronthackel. Steinar föredrar att binda in hacklet efter det att han först gjort ett par varv med den röda ulltråden. Notera slutligen att kroppen ska bli allt tunnare fram mot huvudet. En konisk räka som med sina spröt är riktigt svår för laxen att motstå.

 

Tail: Tupphackelstammar, exempelvis från 4 bruna och 2 vita hackel. Som en krans lindar man sedan brun kalvsvans runt hela tuben men kortare än hackelstammarna
Body: Röd ulltråd
Ribs: Guld tinsel
Hackle: Brunt
Head: Svart"            / P.K.

 

Kika gärna in på Pelles egen sida om du funderar på en tur med guide vid Emån nu till våren: www.speycast.se

PS. Om du har boken "Laxfiske och favoritflugor" så finns Red Frances på sid 134. Det är också något särskilt med bilden på sid 154...

 

 

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar