Baklängesblogg #2: Juli, augusti & oktober. Harr, havsöring och härliga bågar!

Norrland i juli

Brändbergsfallet, Råneälven. Här har det flottats timmer på 21 mil älv! Brändbergsfallet, Råneälven. Här har det flottats timmer på 21 mil älv!

I juli blev det en sedvanlig sväng till Boden i Norrbotten. Jag gillar Norrland. Bodde i Umeå i fem år under nittitalet och fick tillfälliga hemmavatten i Umeälven, Sävastån och Tavleån. Känslan när de kortare dagarna snabbt vände över till långa under vårvintern i april var fantastisk. Även människorna i norr är det något speciellt med om man ska tillåta sig att generalisera lite. Det verkar som om deras känsla av samhörighet och beroende av varandra är större än i Götaland och Svealand. Kanske beror det på större utsatthet historiskt sett, större avstånd till regeringsmakten och statskassan. Idén att "vi" måste bygga Norrland om det ska bli nåt, tycks finnas med överallt. Jag uppfattar en direkthet i tilltal mellan människor, ett tilltal som bygger på att vi alla är av samma skrot och korn. Lite mer förnuft. Lite mer moral. Lite mindre individualism. Men som sagt, en generalisering. Norrbotten har ju parallellt med denna öppenhet landets procentuellt sett högsta våldsbrottslighet.

Hursomhelst, det blev ett endagarsbesök till Råneälven. Inte en lax i sikte. I den Norrländska ljusa julinatten kunde man höra fest och skratt lite varstans där jag fiskade strax upp- och nedströms det mäktiga Brändbergsfallet. Den Norrländska själen tycktes stå i full blom, det som hade hållits tillbaka under många långa vinterdagar slog ut medans tid var. Härligt! På väg tillbaka läste jag i en fångstjournal att de sista laxarna hade fångats här strax efter midsommar, nåt att lägga på minnet inför nästa besök kanske, men det är förmodligen helt avhängigt flöden och temperaturer. Eller vad säger du som fiskat mycket lax i Råneälvens 21 mil, skogsrå-vackra oreglerade vatten? Tips mottages tacksamt!
Dagen därpå lite harrfiske i Luleälven, där jag bara måste besöka "Grubban" för att det ska kännas som en riktig sommar. Harren högg friskt på stor Muddler fiskad som torrfluga.

Augustifiske på storöring

Tillbaka på hemmaplan i augusti blev det hyfsat med nederbörd och hyfsad vattenföring i Mörrumsån. Redan i mitten på månaden hade flera fina firrar landats. Av samma Mörrumsbor som vanligt kan man tillägga ("pool 19-ligan"), vilket är en aning synd egentligen - de delar gärna med sig! Visst är det svårt att boka augustifiske flera månader eller till och med veckor i förväg, det växlar ju snabbt mellan perfekta och relativt värdelösa förhållanden. Främst på grund av den opålitliga augustisolen och den plötsliga hetta den kan orsaka. Men även om vädret får eftermiddags-. och kvällsfisket ur balans, kan mörkerfisket vara ytterst givande. Hängivna fiskare i Blekinge, Småland, Skåne och Halland hinner dessutom hit på mycket kort varsel. Det är dessutom ofta lättare att komma loss från jobbet i augusti än i september. Så min fråga är: Vad väntar ni på? En schysst inbjudan kanske? Då finns det från och med nu en stående sådan här: http://www.laxlyckan.se/se/fiskepaket/augusti-december-19268981 Välkommen!

Fångad på fluga från Simon "Ålakungen" Karlsson, 18/8 kl 20:20
Wahlfried tog den här praktöringen kl 22:17 på pool 21 den 20/8. Den svarta tunndressade flugan hängde i stort sett stilla när hugget kom. När ska du börja ta bilder på hela fisken Wahlfried :-) Tack för bilden!

Flugfiskekurser för enhandsspö. Kulladal och Ljungs Kula.

Trots en sån där nyckfullt plötslig augustivärme ville kollegorna Max och Carsten komma ner från storstaden ett par dagar för att lära enhandsfiske i stilla vatten. Laxlyckan har fått allt fler förfrågningar på den här sortens fiskekurser och permanentar nu ett program för detta tillsammans med våra samarbetspartners Kulladal och Ljungs Kula. Båda anläggningarna har helt unika P&T-vatten! På lilla gemytliga Kulladal finns förutom regnbåge också en vild brunöringstam som kommer från den intilliggande bäcken från Oppmannasjön. På den mycket välanlagda Ljungs Kula-campen sätts det ut präktig storröding bland regnbåge i 8-kilosklassen. Intresserad? http://www.laxlyckan.se/se/flugfiskekurser/enhands-för-regnbåge-20027903

I oktober var vi ute på tre specialbeställda flugfiskekurser för enhandsfluga. Här nedan några bilder på Mats Lindström och kollegor, Bredgatan Akitekter i Lund, som besöker ett fridfullt Ljungs Kula. Tack för en fin dag. Vi ses i Mörrum till våren! /Mattias.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln