En månad kvar till Susafiske...

"Susa" under Åkeholmsbron "Susa" under Åkeholmsbron

Idag började det töa på allvar. Ljudet från den lilla bäcken hemma på tomten tilltog förföriskt och när jag skjutsat barnen till biografen kändes det nödvändigt att åka vidare mot Åkeholm. Åkeholm ligger strax norr om Svängsta och Mörrumsån rinner fram väldigt fint just där, under den vackra valvbron och sedan vidare ner runt en stor holme. Mörrumsån kallades lokalt för Susa här förr - vackert. Där ligger också en plats och en gård som heter Susekullen, kanske var det där man döpte ån till Susa, där man kunde höra den på lagom avstånd.

Cinclus Cinclus Cinclus Cinclus

Vattennivån vid sista vandringshindret, Granö, låg idag på låga 21m3 och vattnet var ganska klart, men fortsätter det töa så släpps det förmodligen på lite mer tills det blir fiskedags. Det vore bra om det kom upp på 30-35m3 i alla fall, det skulle hjälpa till att bryta upp isarna som ligger på de lugnaste partierna nu. De missar man ogärna under det tidiga vårfisket.

I övrigt var det väldigt lugnt vid ån. Men spåren av mink, lite rassel i torkad safsa och Cinclus Cinclus (Strömstare) som tjippade, skuttade och dök gav ändå ett visst liv i intrycken. Kanske var det färgerna i brostenen och det klara vattnet som inspirerade till nya flugor efter hemkomst. Det blev på koppartub en brun-röd och en brun-orange-röd... just det, "Susa"! Min fiskevän Robin har alltid ohyggligt stora premiärfiskeframgångar med en gulhacklad variant på en liknande fluga.

"Susa" röd-orange och brun-röd

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln