Pågående baklängesblogg #3: April

- Hallå! Vad är det här för en blogg egentligen? Baklängesblogg? Brukar man inte blogga framlänges kanske?
- Jo, det stämmer, men det skrivna ordet kräver lite tid ibland. Tid vi inte har under själva fiskesäsongen. Det är väl dessutom ett ypperligt tillfälle att dela fjolårets vårupplevelser, nu när längtan är som störst!
- Jamen du skriver ju bara om Kåsörer, Italienare och Finnar? Har du inga vanliga människor som gäster?
-Nej det har du rätt i. Vi har upptäckt att det inte finns några vanliga människor. Bara unika, mer eller mindre fiskeintresserade . Som Kjell t ex i inlägget här nedan. En man som gjort sitt yrkesverksamma liv till förmån för oss andra fiskare. Producerat fiskeprylar på ABU-fabriken i Svängsta i många år och nu som pensionär tänkt sig att flugfiske efter lax förmodligen är det bästa man kan ägna sig åt.

Rollkastets bakre position - Kjell instrueras före egna övningar Rollkastets bakre position - Kjell instrueras före egna övningar

4. Laxmuffins och    
  Havsöring

För ett par år sedan hade vi en driven deltagare på flugfiskekurs i april, Henric från Kyrkhult. Det blev en oförglömlig förstalax för honom som avslutning på kursen och en upptrissad entusiasm som eventuellt smittade av sig i familjen.
När det gått ett år fick i alla fall farsan Kjell en halvdags kastkurs i födelsedagspresent.  Henric var också med och fiskade. Under vår fikapaus berättade Henric att han nyligen gift sig och halade sedan fram de läckraste leftovers jag har sett på länge: Laxmuffins!!! Handmade av bruden/frugan inför brölloppet! Hon tycks till fullo supporta Henrics fiskepassion (som naturligtvis kommer på andra plats bland passionerna :-) Under eftermiddagen fiskade de bägge herrarna vidare på egen hand och på den vägen är det... Far och son besöker ån då och då och ett par fångst-mms har plingat in sedan vi sågs. Kul! Grattis Kjell!

Laxmuffins och kaffe

Nedan: Henric & Kjell på kursfika och Kjell som drillande utvecklat proffs på pool 21 samt med laxkalv på Härnäs.

För en guide blir det ganska få kast under mars -april när fisketrycket är som störst, men efter en sån här halvdagsinsats finns chansen. Jag chansade på att det kunde stå någon öring kvar på Härnäs, Kronolaxfiskets längst uppströms belägna sträcka. Det var trots allt den 20:e april och inte alls självklart även om våren varit ovanligt kall och utdragen. Efter lång vadning och ett "Där-ska-stå-en-men-nu-ler-det-snart-in-i-vadarna-dilemma" högg det ordentligt på en svart-beige fluga med blå-röd flash och blå-orange fronthackel, något jag tänkte mig borde passa bra i det ganska klara och låga vattnet med temp runt 7 grader. Det blev en jättehärlig och efterlängtad havsöringsfight med den nedgående solen i ögonen och en spännande vadning för att komma till säker avkrokningsplats. Tack Mörrumsån, du är bäst! /Mattias.

Försökte verkligen men det är svårt att få med hela fisken på bild när den är SÅ STOR (80+) :-)
En startbägare på Kungsforsen En startbägare på Kungsforsen

3. The Full Monty för
  Merikarvia-gänget


Merikarviaälven är ett av Finlands mest välbesökta lax- och öringvatten. Älven har många likheter med Mörrumsån - den är laxförande lika långt, ca 27km, den har bara något lägre vattenföring och är omväxlande i sitt flöde med en fallhöjd på 35 meter. Det säljs fiskekort motsvarande ca 10 000 fiskedagar, inte så långt bakom Mörrums nivåer.
Ändå ville de finska kommunpolitikerna och fiskvårdarna göra ett studiebesök i Mörrum. I vanlig ordning ville man se vad som ytterligare kunde utvecklas för besöks-näringen där Mörrum kanske ligger lite i framkant, men mer intressant är att man ville ta en nogrann titt på fiskvårdsinsatserna och odlingen av fisk. Här ligger Mörrums Kronolaxfiske uppskattningsvis ett halvsekel före sina finska kollegor. I Merikarvia sätts det årligen ut lax, havsöring och regnbåge för en stor del av fiskekortsintäkterna, bl a ca 6,5 ton regnbåge mellan 1-3 kg som inte är en naturlig art i vattnet. Fångstbegränsningen är satt till två fiskar per dag, men om man vill ta fler kan man köpa ett extra fiskekort - något som väl avspeglar synen på fiskresursen. Dessutom tillåts fiske året runt.

Kimmo Puosi uppvuxen vid Nakkilankoski i Kokemäenälven drillar vild öring på pool 28

"The Full Monty Mörrumsån" bestod i visning av den högkvalitativa odlingen, övernattningsmöjligheterna, utställningarna på Laxens Hus, de nytillkomna fiskvandringsvägarna i Hemsjö, de övre fiskesträckorna och förstås - guidat fiske!

Återsätter nöjt en havsöring med fettfenan i behåll

Merikarvia-gänget var mycket trevligt och deras besök stärkte våra band till grannarna i öst. De åkte tillbaka med lovvärda idéer om att arbeta mer långsiktigt med fiskevården i Merikarvia. Några dagar efter vårt möte kom det här gedigna hantverket med posten. Tack Kimmo, vi ses vid Kokemäenjoki i juni!

Finskt hantverk signerat Kimmo Pousi - en hejare på såväl flugad som wobblad havsöring

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln