Lyckat provfiske i Skräbeån 21 02 2014

Skräbeå-öring 84cm kl 12:15 fre 21/2 -14 Skräbeå-öring 84cm kl 12:15 fre 21/2 -14

Från och med i år har Laxlyckan möjlighet att ta emot gäster på en privat del av Skräbeån i nordöstra Skåne. Sträckan är ca 3km och varierad till sin karaktär. Vattnet är klart och nu när det kommit mycket nederbörd ligger vattenföringen på ca 12m3/s - alltså en relativt liten å.

Totalt är Skräbeån bara ca 5 kilometer från havet i söder till Ivösjön i norr. Ivösjön är stor och djup (Skånes största sjö) vilket gör att temperaturen hålls nere under våren. Havsöringar som spenderat tid i sjön kan vandra ut så sent som i maj och vara i oförskämt god kondition. En lång vårsäsong alltså från första januari till början av maj.

Trots ett tarvligt lågtryck med dis och regn bestämde vi oss idag för ett provfiske på sträckan. Vi anlände runt 9:30, tog en kopp kaffe, tittade på ån och bytte till lite tyngre tafsar. Beprövade flugor knöts på och ven lyckosamt rätt mellan de över-hängande trädens grenar uppströms en förförisk nacke vid den s k Mejeribron. Första hugget kom en kvart senare precis på nacken och fisken tog härlig och oroväckande hög fart ner i de snabbare vattnen. Eftersom strandkanterna är trädbevuxna utmed ån till 90% är det svårt att följa med en rusande fisk. Egentligen fanns bara alternativet att hålla fisken på stum lina. (Även om den här typen av situationer på vissa platser kan lösas genom att ge fisken mängder med löslina - på det sättet kan linan bilda en bukt bakom fisken som i bästa fall upplever att pressen plötsligt kommer nedströms ifrån och börjar simma uppströms. Då kan löslinan tas hem och en mer kontrollerad drill ta vid igen. Detta grepp funkar inte riktigt på den här platsen där det ligger grenar och bråte både vid strandkanten och på botten. En tung löslina riskerar att hamna på helt fel ställe). Efter fiskens "ytskikts-gallopp" fram till backingen var det alltså bara att knipa till och be en kort fiskebön:

                                      Du fisk som tagit flugan där
                                      se till mig som skälver här
                                      Vart du nu i ån dig vänder
                                      håller jag linan i mina händer
                                      Du rusar hit, du rusar dit
                                      Måtte det av detta ej bliva skit
                                                     Amen

Om jag blev bönhörd eller om godset i Owners trekrok strl 10 höll ändå kan man ju fundera över, men så småningom blev det trots allt landningsdags för en mycket välkonditionerad Skräbeöring. Wahlfried skyndade till och hjälpte. Trots att det ännu är tidigt på året är det sällan fiskarna har särskilt mörk lekdräkt i det klara vattnet. Vore fenorna lite ljusare och hullet lite kraftigare hade man lätt tagit den för en blänkare.

Årets första havsöring 2014!

Vi bytte fiskeplats, gick en bit uppströms och såg ett hav av blommande snödroppar intill strandkanten. Vi bestämde oss för att det måste vara vår med två så säkra tecken - öring och blomster - även om lufttempen inte tycktes orka över 4-gradersstrecket. Pratade med en kompis i Stockholm igår som berättade att det nyss kommit ett nytt lass med snö. I det perspektivet har vi definitivt vår nu.

Snödroppar vid Skräbeån.

Trots att vi valde nya fiskeplatser med omsorg fick vi ändå offra ett par flugor till trädgrenar och rötter. Första kastet efter ett flugbyte blev ett riktigt "plafs-kast" på knappt en klumplängd. På motsatta sidan ett långt överhängande träd och strax utanför kom ett vildsint ryckhugg. Det här var en större fisk och Wahlfried kom alldeles lägligt förbi för att så småningom kunna ta ett rutinerat krafttag om stjärtspolen. Hela 84cm mätte firren, och ett vårtjut ljöd i regndimman över Skräbeåns dalgång. 2 fiskar på lite drygt två timmars fiske och vi hann på denna tid knappt en tredjedel av sträckans alla fina pooler. Är du nyfiken på Skräbeån får du gärna skicka ett mail eller slå en signal, vi har förhandlat oss till ett bättre pris för fisket, vilket innebär fiske, flott hus för övernattning, lunch och guide för 1500:-/pers om ni kommer 4 st, eller fiske och översiktsguidning för 900:-/pers om man så vill. Nu ser vi fram emot nästa veckas "provfiske" i Mörrum!!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln