Fin smygstart trots "vattenterror"

Niklas från Malmö med en hybridhanne i strålande kondis Niklas från Malmö med en hybridhanne i strålande kondis

Blänkare, regnbågar, laxar, raugor och hybrider fick vi drilla under helgen i flera av Mörrumsåns härliga pooler, nackar och strömmar. 14 topptaggade och till tänderna utrustade fiskesugna samt två förväntansfulla guider tog sig an vårfisket med sprudlande entusiasm trots att förra veckans finväder gömt sig bakom den gråmulna himlen. De tunga linorna ven över vattnet redan kl 08:00 på lördagen och någon timme senare var det drilldags för den förste. Hallandsbodas superba husmanskost värmde gott till lunchen och stugorna gav välbehövliga ryggrekreationen efter årets första heldag vid vattnet.

Ronald: Grattis till den första!
Ove: Grattis till den största (109cm)!
Niklas: Du vinner på vikt!
Christer: Din drill gav hjärtsvikt!
Pietro: See you again soon!
Anders: Ölprovningens baron!
Bosse: Du är egentligen bäst!
Mats: Du borde fått flest!
Linus: En tappad - kom igen!
Andreas: En blänkare min vän!
Martin: Regnbåge och fuktig pung!
Calle: En kastare med schwung!
Claes: "Och så här håller man på"!
Kenneth: Det blev en öring ändå!

Stort tack till er alla för en riktigt fin fiskehelg!  Välkomna tillbaka!

Robin & Mattias.


Angående "vattenterror"
Mellan den 27 feb och morgonen den 2 mars, d v s under 2,5 dygn valde Eon att höja Mörrumsåns vattenstånd (vid Granö) från 32 kubik till 42 kubik (det står 41 i historiken, men det var stundtals uppe på 42). Detta tilltag är helt i enlighet med vattendomar och förordningar, men det har inte undgått Eon att Mörrums Kronolaxfiske tillsammans med ett antal entreprenörer gör en storsatsning för att höja värdet på fisket i ån just denna helg. Att höja värdet betyder att öka avkastningen för  de som livnär sig på fisket och för de som indirekt drar nytta av sportfiskenäringen.

Att varje gäst vid ån just denna helg därför reser sin långa väg hem med stor förnöjsamhet är det enda som räknas när det ska bedömas om satsningen roddes i hamn eller inte. Många var mycket nöjda - inget tvivel om saken - en magiskt vacker å, fint boende, god mat, närhet till service och gott värdskap. Alla som fiskar lax kalkylerar med riskerna att bli utan fisk, det är ändå värt besväret, åtminstone om chanserna inte minskats av ett kraftverksbolags nyckfullhet. För nyckfullhet kan man väl kalla det? Även om det finns en liten länk på en hemsida någonstans om "planerade vattenflöden" så är det inget annat än usel timing att dra på med 10 kubikmeter extravatten så den utvadade kan känna tappvattenklunkarna komma som hånfulla ryggdunkar. På vilket sätt tar man då sitt fiskeri-, hållbarhets- eller samverkansansvar som det talas vackert om på hemsidan? http://www.eon.se/om-eon/Vart-ansvar/

Att plana ut vattenkurvan lite tidigare eller hålla med ökningen i två dagar till kan omöjligen ruinera detta mäktiga utländska bolag. Dylika tilltag riskerar att skapa uppfattningar om Mörrumsån som ett i högsta grad opålitligt fiskevatten - oavsett vad några entreprenörer gör för att skapa exklusivt fiske. Behöver man nämna risken för badwill gentemot Eon självt? Nu ska jag plocka upp luren och ringa till er, vi måste väl kunna kommunicera på ett bättre sätt om det här? Eller räcker det med länkar om planerade tilltag på hemsidan? I så fall har jag flera sådana. Mitt nästa försök till ett exklusivt fiske i Mörrumsån är helgen 14-16 mars. /Mattias.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln