Rotationsfiske i Mörrum 2 - en liten rapport

En spanjor med enhandsspö på Persakvarn En spanjor med enhandsspö på Persakvarn

Riktigt härliga vårdagar blev det helgen 14-16 mars då ett nytt friskt gäng var församlat till rotationsfiske i Mörrumsån.

Efter första helgen 1-2 mars var förväntningarna lite nerskruvade, det blev 13 fiskar totalt på 15 fiskande och vi hade nog gissat på åtminstone det dubbla. E.on fick en känga för att de höjde vattnet så kopiöst med usel timing, men det var inte så mycket Eons fel att fångsterna blev mindre än vi trott. Nästan alla fångade fiskar var antingen blänkare eller övervintrade hybrider. Varken utlekta havsöringar eller laxar stod att läsa om i fångstrapporterna, de flesta tycks ha strukit med i svampangreppen i höstens låga, varma vatten. Min gissning är att fisken dött efter leken eftersom svamangreppen kräver ett skadat slemskikt för att få fäste på fisken, något de åsamkar sig själva genom att slita hårt under lekbestyren. Hybriderna är däremot inte engagerade i leken på samma sätt och har därför klarat sig från svamp. Om teorin stämmer hann höstens fiskar ändå säkra beståndet innan de kastade in handduken.

Anyway, denna helgens 8 tappra fiskare rönte ändå viss framgång i sina ansträngningar. Under de tre dagarnas fiske var det bara en som blev utan fångst, vilket berodde på en skadad tafs som slets av i drillen - ledsamt men sant. Extra synd bara att det ska behöva hända den som rest ända från Santiago de Compostela i Spanien.

Nåväl, kompisen till den olycklige blev desto lyckligare när han landade en av de få klockrena havsöringarna på pool 4 i lördags. På enhandsspö och hemtag med en flyt-sjunk5-lina kunde Emilio Alvarez slutligen genomföra en landning som ur fisketiskt perspektiv kanske inte var helt p-k. Jag har fått berättat för mig om ett människa-fisk-hångel långt ovan strandlinjen, men också om en lyckad återutsättning och en bröstkorg som hotade sprängas av skär fiskelycka!

Nu ser vi fram emot den "egentliga premiären" lördagen den 29 mars. Det blir kanske inte alldeles enkelt, men glädjen desto större över eventuella fångster. Fridens!

/Mattias, Robin & Wahlfried

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln