Maj och junifiske i Mörrum, Norge & Finland

Lina fiskar i Kokemäenälven, Nakkila, Finland. Lina fiskar i Kokemäenälven, Nakkila, Finland.

Flera gäster besökte Mörrumsån denna ambivalenta försommar. Först kom lax i ovanligt fin numerär och fisket såg mycket lovande ut, fram till de första tecknen på svamp och andra sjukdomar som började krypa på fisken. Alla åkommor troligen symtom på annan brist/sjukdom hos fisken som ännu inte är klarlagd. Problemen tycks finnas i de flesta svenska vattendrag och förhoppningen är förstås att Havs- och vattenmyndigheten tar sig an detta så fort som möjligt.

I nuläget är dock inte så många fiskar synligt drabbade att det finns anledning att sluta fiska i Mörrumsån. Med högre vattentemperaturer försvinner svampen och det är fortsatt gott om fisk i ån.

I Juni blev det fiske både i Norge och Finland(!) Gaula och Kokemäenjoki. Outbyggd norsk vildlaxälv och finsk totalutbyggd älv med årliga mängder utsatt fisk. I Gaula fiskade vi på berömda Kregnes i nedre delarna under premiärveckan. Totalt 8 mycket rutinerade fiskare från Danmark, Norge och Sverige fiskade 6 dagar och 6 nätter. På den femte dagen fick en av oss, en norrman, äntligen första hugget. Dessförinnan hade vi sett EN fisk. Efter en kort drill kunde fångstmannen konstatera att han krokat en fullständigt nerlusad oppdrettslaks (odlad fisk). Han packade genast ihop och åkte hem. Det säger en del om den fiskeveckan. Hoppas innerligt att detta nu var en tillfällig svacka i storlaxfisket.

I Finland fiskade ett större gäng glada amatörer. För tidigt för laxen och nästan för varmt för havsöring och regnbåge (som man också sätter ut i älven. Galet! Vi var inte här primärt för fiskets skull utan för att träffa andra fiskeentreprenörer i ett utbyte sponsrat av Leader, EU-projekt för landsbygdsutveckling). Trots hettan landades både havsöring och regnbåge. Och abborre. Alla var lika glada oavsett fångst! Det är kul att se kontrasterna mellan dessa olika fisken och hur fiskelyckan hänger samman med våra förväntningar. Ibland krävs så lite.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln